Da En
Åbningstider

Åbent efter aftale

Kontakt

Mark | Museet for en Ny Danmarkshistorie

Billund Kommunes Museer

Morsbølvej 101, 7200 Grindsted

+45 79 72 74 90 | museet@billund.dk

Museumsbutikken/billetsalg

+45 29 47 24 88

Følg os
Åbningstider

Åbent efter aftale

Følg os
Åbningstider

Åbent efter aftale

Da En

Sære udstillinger

Udstillinger om omvæltning, udvikling og konsekvenser

Kastanjetræ

Mark, Billund Kommune, børn og unge slår rødder - Klimarødder

Når skoleåret slutter i juni, åbner den nye udstilling, Klimarødder, som er skabt i samarbejde med engagerede børn og unge mennesker i Billund Kommune. Denne dynamiske udstilling tager udgangspunkt i de seneste 400 års historie og Billund Kommunes klimaplan og sætter fokus på, hvordan vi sammen kan skabe en bæredygtig fremtid.

Naturen i Billund Kommune - og i øvrigt det meste af Danmark - er menneskeskabt og har været påvirket af menneskelig aktivitet i over 400 år. I dag står vi over for store klimaforandringer, der kræver handling og nytænkning. Udstillingen Klimarødder inviterer besøgende til at reflektere over deres egen hverdag og lokale sted og handle på klimaforandringer gennem brugerinddragende elementer, der spirer og gror med besøgstallet.

Klimarødder er designet til at være en levende udstilling, der vokser med input fra skoler og lokalsamfund. Udstillingen fungerer også som et element i undervisningsforløb, hvor børn og unge kan lære om klima og bæredygtighed, udvikle og dele konkrete idéer til lokal klimahandling. Målet er at gøre børn og unge til verdensmestre i klimahandling og skabe håb og engagement for fremtiden.

Museumsinspektør Anna Louise Siggaard udfolder:

”Klimarødder er en udstilling, der hele tiden gror og spirer og udvikles i takt med at børn og unge skaber handlinger og præsenterer dem for andre. Det er helt fantastisk, hvordan vi kan bruge vores lokalhistorie som større vidensgrundlag, som inspiration og som noget vi lærer af – alt sammen for at skabe håb og handlekraft i et fællesskab.”

Formålet med Klimarødder er at inspirere både børn, unge og voksne til at tage del i kampen for en grønnere og mere bæredygtig verden. Udstillingen er et konkret skridt mod at realisere Billund Kommunes mål om at reducere udledninger af klimagasser og sikre den økologiske balance.

Besøg Klimarødder på Mark | Museet for en Ny Danmarkshistorie og bliv en del af løsningen for en bæredygtig fremtid. Udstillingen er åben fra den 25. juni 2024.


Jeres fortid - Vores fremtid

Eleverne i 7. klasse fra Grindsted Privatskole har taget ordet og siger ligeud, hvad de mener om klima og bæredygtighed, set i forhold til deres eget liv og lokalområde.

Det er der kommet en mega-fed udstilling ud af, som er lavet i samarbejde med Mark | Museet for en Ny Danmarkshistorie.

Eleverne har her fået et frirum til at sige deres mening højt, så det kan både ses og høres. Udstillingen viser, at ’nutidens unge’ er for seje! De har meninger, holdninger, handlekraft og mod, som giver håb!

Læs og forstå mere

Image00010 2

Fotoudstillingen 'Jorden bærer dit aftryk'

Når du bevæger dig rundt på museumsgårdens udendørsarealer, bliver du mødt af store fotoskilte. Alle fotos illustrerer titlen på udstillingen, 'Jorden bærer dit aftryk', og naturen gribes som et kulturhistorisk element.

Mens du besøger museumsgårdens haver, engen og markerne, understreger de store fotos områdets historie. Du bliver mindet om, at Museumsgården Karensminde ligger ned til den frodige eng, fordi mennesket har udnyttet naturens ressourcer i landbruget, og at naturen er en vigtig del af kulturen.

Vi kultiverer, dyrker og bruger naturen hver dag til afgrøder både på marker, i drivhuset, i haven og i kolonihaver. Vi fjerner naturen for at gøre plads til by og byggeri, men vi bringer også naturen ind i byerne. Og når industrien forlades, vokser naturen op igen – helt uden vores hjælp.

Hvordan bærer jorden dit aftryk?

Læs og forstå mere

Markante marker
Udstillingen er placeret bag ved Museumsgården Karensminde.

Mennesket og Naturen

Du møder engbonden, hedebonden og de rakkere, der boede på heden. Du møder mejerister, fabriksarbejdere, arbejderklasse og byboere. Du møder entreprenører og opfindere, der skaber udvikling og nogle gange forurening, og du møder i denne forbindelse også Danmarks første minister for forureningsbekæmpelse. Du møder turister, der rejser til grisefester på Mallorca. Du møder mennesker, der bruger naturen som afstresningsmiddel for at komme i ro og balance.

Og gennem alle disse møder, møder du dig selv. Du rejser igennem 400 år gennem tre perioder: Landbrug, industri og turisme. Din historie er en del af danmarkshistorien.

Læs og forstå mere

Mennesket og naturen_industri turisme
Mennesket og naturen finder du i den smukke restaurerede lade.

Det' humletid

Fremstilling af øl og øllignende drikke trækker tråde langt tilbage i vores fælles historie. Det har foregået både i byerne men også i høj grad på landet. Her på Museumsgården Karensminde brygges der stadig øl som engang i 1800-tallet efter stolte traditioner.

Historisk set var øl i både byerne og på landet en daglig nødvendighed som en næringsholdig tørstslukker, da det forurenede brøndvand var farligt for helbredet. Af den grund var øllet også af lavere alkoholprocent end meget af det vi kender i dag. I 1800-tallet havde hver enkelt gård altså sit eget lille bryggeri, hvor det dog ikke var med salg for øje, men eget brug til hverdag og fest.

Øllet skulle helst stå og trække fra to uger op til tre måneder. Jo længere tid jo bedre øl. Til hjemmebrug tappedes øllet på små kovse af træ med hanke, der sattes frem på spisebordet. Skulle det bæres i marken, tappedes det på en øllejle eller på en “Skæggemand” (dunk af ler).

På Museumsgården Karensminde har man gennem historien brygget øl til hverdag og fest.

I 1800-tallets Grindsted skiltede man ikke med, at man bryggede øl. Brygningen foregik så at sige i det skjulte på gården. Dette hang utvivlsomt sammen med Indre Missions udbredelse i området og dens indflydelse på befolkningen på heden.

Ølbrygningen på Museumsgården Karensminde foregår efter stolte traditioner med rødder tilbage i 1800-tallet. Her anvendes kun hjemmeavlede afgrøder såsom korn og humle. Kornet er en seksradet vårbyg fra 1860, som er opformeret på museumsgården.

Kar
Lige til øllet! Se udstillingen i den gamle hestestald på Museumsgården Karensminde.

Fra enggård til museumsgård

Under porthvælvingerne på museumsgårdens mælkevej møder man et lille rum, der tidligere har huset nogle af gårdens dyr. Lugten af stald er væk og det kolde stengulv er erstattet af lyse gulvbrædder.

I stedet for husdyr, bevæger du dig imellem fire søjler fra gulv til loft af historier og genstande - en samlet fortælling om enggården Karensminde, som blev den museumsgård, du er kommet for at besøge.

Du vil fornemme enggårdens storhed, blive klogere på hedens opdyrkning og opleve overgangen til statsanerkendt kulturhistorisk museum.

Fra enggård til museumsgård giver en hurtig introduktion til det sted og de omgivelser, du er ankommet til.

Læs og forstå mere

Fra enggård itl museumsgård
Fra enggård til museumsgård findes i 'Den gamle høker' med adgang fra porten.