Da En
Åbningstider

Åbent efter aftale

Kontakt

Mark | Museet for en Ny Danmarkshistorie

Billund Kommunes Museer

Morsbølvej 101, 7200 Grindsted

+45 79 72 74 90 | museet@billund.dk

Museumsbutikken/billetsalg

+45 29 47 24 88

Følg os
Åbningstider

Åbent efter aftale

Følg os
Åbningstider

Åbent efter aftale

Da En

Sære udstillinger

Udstillinger om omvæltning, udvikling og konsekvenser

Book en omvisning


SPOR af Besættelsen

Under råb og vold blev fangerne skubbet ind i et rum uden vinduer. De frygtede, hvad der skulle komme ud af de små rør i loftet. I drivvåde sko blev de lagt på bænke for at få fjernet alt hår på kroppen. De fik tøj, der var taget direkte af lig fra krematoriet. Mogens Eeg Sørensen var modstandsmand og blev sendt til en tysk KZ-lejr. Hans historie er en af de mange, du kan opleve i den store udstilling SPOR af Besættelsen.

Udstillingen fortæller om jernbanens særlige historie under besættelsen. Opdag skæbner i modstandskampen, i den ændrede hverdag, hos værnemagten og for de tyske flygtninge – en historie, der i særdeleshed er relevant i dag.

SPOR 0 skilt
SPOR 0 - udgangspunktet for jernbanens historie.

Min by i udvikling

Arbejdspladser. Skoler. Aktivitetshuse. Foreninger. Børnehaver. Butikker. Museum. Sygehus. Natur. Hvad betyder mest for dig i din by? Hvad skal der egentlig til for at danne en by? Det har elever i Grindsted undersøgt og sammen med museet skabt en helt ny udstillingsform med udstillingen ’Min by i udvikling’. Gennem videoer, genstande, modeller, interviews og billeder udfoldes byen Grindsted ud fra elevernes unikke synspunkter. Udstillingen får dig til at gå på opdagelse, at undres, at le og til at forstå, hvordan alting hænger sammen i et større perspektiv.

Læs mere om samarbejdet med uddannelsesinstitutioner her

Image00003
Udstillingen er udviklet til et skoletjenesteforløb, som afsluttes med en fernisering for elevernes familie.

Fotoudstillingen 'Jorden bærer dit aftryk'

Når du bevæger dig rundt på museumsgårdens udendørsarealer, bliver du mødt af store fotoskilte. Alle fotos illustrerer titlen på udstillingen, 'Jorden bærer dit aftryk', og naturen gribes som et kulturhistorisk element.

Mens du besøger museumsgårdens haver, engen og markerne, understreger de store fotos områdets historie. Du bliver mindet om, at Museumsgården Karensminde ligger ned til den frodige eng, fordi mennesket har udnyttet naturens ressourcer i landbruget, og at naturen er en vigtig del af kulturen.

Vi kultiverer, dyrker og bruger naturen hver dag til afgrøder både på marker, i drivhuset, i haven og i kolonihaver. Vi fjerner naturen for at gøre plads til by og byggeri, men vi bringer også naturen ind i byerne. Og når industrien forlades, vokser naturen op igen – helt uden vores hjælp.

Hvordan bærer jorden dit aftryk?

Markante marker
Udstillingen er placeret bag ved Museumsgården Karensminde.

Mennesket og Naturen

Du møder engbonden, hedebonden og de rakkere, der boede på heden. Du møder mejerister, fabriksarbejdere, arbejderklasse og byboere. Du møder entreprenører og opfindere, der skaber udvikling og nogle gange forurening, og du møder i denne forbindelse også Danmarks første minister for forureningsbekæmpelse. Du møder turister, der rejser til grisefester på Mallorca. Du møder mennesker, der bruger naturen som afstresningsmiddel for at komme i ro og balance.

Og gennem alle disse møder, møder du dig selv. Du rejser igennem 400 år gennem tre perioder: Landbrug, industri og turisme. Din historie er en del af danmarkshistorien.

Mennesket og naturen_industri turisme
Mennesket og naturen finder du i den smukke restaurerede lade.

Fra enggård til museumsgård

Under porthvælvingerne på museumsgårdens mælkevej møder man et lille rum, der tidligere har huset nogle af gårdens dyr. Lugten af stald er væk og det kolde stengulv er erstattet af lyse gulvbrædder.

I stedet for husdyr, bevæger du dig imellem fire søjler fra gulv til loft af historier og genstande - en samlet fortælling om enggården Karensminde, som blev den museumsgård, du er kommet for at besøge.

Du vil fornemme enggårdens storhed, blive klogere på hedens opdyrkning og opleve overgangen til statsanerkendt kulturhistorisk museum.

Fra enggård til museumsgård giver en hurtig introduktion til det sted og de omgivelser, du er ankommet til.

Fra enggård itl museumsgård
Fra enggård til museumsgård findes i 'Den gamle høker' med adgang fra porten.

Andelsbevægelsen

I den gamle hvidkalkede vognport får du historien om dengang andelsbevægelsen blev til, og hvorfor den ide var ret genial. I hjørnet står de gamle mælkejunger, som har transporteret tusinde liter mælk fra gården til andelsmejeriet. Løft på en, og forestil dig, hvor tung den var med 50 liter mælk i. De siger, at mælkemanden kunne svinge en mælkejunge i hver hånd op på mælkevognen! Kunne du? Mælkeskamler, en mælkesi, dele af malkesæt - en mystisk samling af ting, som var det naturligste i verden for bondemanden for knap 100 år siden. ’Kød og flæsk’ står skrevet på den store trækasse på hestevognen, som står klar til at køre. Hvor mon den skal hen?

IMG 0050
I vognporten kan du opleve udstillingen om andelsbevægelsen.